Er zijn van die dingen waar je vrijwel alleen over nadenkt als je een baby hebt die jonger is dan drie maanden. En één van die dingen zijn darmkrampjes. Veel kinderen hebben d’r last van. De ouders ook. Niet eens zozeer vanwege het slaapgebrek, maar ook omdat het zo zielig is.
Darmkrampjes
Even voor de duidelijkheid, darmkrampjes komen het meest voor bij baby’s onder de drie maanden. D’r zijn talloze oorzaken. Zo zijn soms de darmpjes nog niet helemaal ontwikkeld. Maar ook ‘verkeerde’ voeding die de moeder zou hebben gegeten, een soort flesvoeding die niet lekker valt, te snel drinken, overgevoeligheid voor melk en teveel ingeslikte lucht kan ervoor zorgen dat je kind last heeft van de darmen.
‘Het gaat vanzelf over’
Ook mijn dochter huilde zich een slag in de rondte in de eerste paar weken van haar leven. En wat wordt er dan gezegd? ‘Joh, het zijn vast darmkrampjes.’ En dat is best lastig, want tegen darmkrampjes valt soms niet heel veel tegen te doen. ‘Het gaat vanzelf wel over na drie of vier maanden,’ is dan ook de grootste dooddoener. Ever.
Oplossingen?
Maar je laat niet voor je lol je kind urenlang achtereen krijsen. En dus ga je op zoek naar oplossingen. Bij voorkeur om drie uur ‘s nachts op je telefoon of je tablet als je baby snikkend bij jou in bed ligt ( je moet toch wat), je bijna omvalt van de slaap en je bereid bent om zo ongeveer alle oplossingen aannemelijk te vinden.
Zoals de baby op de buik laten slapen. Helpt bij veel baby’s, maar is in verband met de hogere kans op wiegendood niet aan te raden. Al doen sommige moeders het – vooral overdag- wel. Ben je er in ieder geval zelf bij. Ook een warm kruikje in de wieg wil trouwens nog wel eens helpen.
Maar als dat ook niet helpt?
Dan beland je op de internetfora waar allemaal vermoeide moeders samenkomen om allerlei adviezen uit te wisselen. Vooral als adviezen van consultatiebureau ‘dat je het kind anders moet aanleggen’ of ‘dat je het niet teveel in een keer moet laten drinken’ óók niet helpen.
Hulpmiddelen
Dan grijp je soms naar deze hulpmiddelen waarvan stiekem helemaal niet bewezen is dat ze écht werken. Maar goed, soms doen ze het wel en dat is al heel wat.
Infacol
Druppels die je door middel van een pipetje toevoegt aan de fles of gewoon op een plastic lepeltje geeft ( in geval van borstvoeding)
Sab Simplex
Nadat Infacol niet écht hielp, heb ik bij een apotheek in Duitsland de druppels van Sab Simplex besteld. Met dank aan dit forumbericht. Volgens ‘kenners’ heeft Sab Simplex meer ‘werkzame’ stoffen. Wel duurder dan Infacol trouwens, maar wel beter.
Cinababy/ ABC Dophilus
Ga je liever op de homeopathische tour? Dan heb je ook nog Cinababy of ABC Dophilus. En nee, daar heb ik geen ervaring mee. Je kunt niet alles proberen.
En dan?
Maar uiteindelijk was er voor het gehuil van dochterlief een héél andere oorzaak: de borstvoeding bleek niet goed genoeg genoeg. Het kind had simpelweg honger. Een pak hypoallergeen melkpoeder ( trouwens ook een aanrader als je kind niet goed reageert op reguliere flesvoeding) later, huilde ze zowaar als een … normale baby.
We konden weer slapen. En de baby ook. En als ze toch last had van darmkrampjes had, gooide ik er gewoon een paar druppels van die Sab Simplex bij. En inderdaad, na bijna drie maanden was ‘t over. Maar toch, zeg darmkrampjes en ik zit er weer midden in. Darmkrampjes wennen nooit. Niet voor jou en al helemaal niet voor je kind.
© 2013 – 2018, Danielle Spoelstra. All rights reserved.
Ja
Hoi! Wat een ontzettend leuke schrijfstijl heb je!
Ik heb een vraagje nav jouw bericht. Hoe ben je erachter gekomen dat de kleine te weinig voeding binnen kreeg? En was het daarna ook gedaan met de darmkrampjes?
Dank alvast voor je reactie!
Dank Rebecca!
Ik moet eerlijk bekennen dat we er proefondervindelijk achter zijn gekomen. Eigenlijk was het mijn bloedeigen moeder die constateerde ‘dat de baby wel eens honger kon hebben.’ En dat bleek te kloppen. En omdat het daarna veel beter ging, denk ik dat het daar aan lag.
Overigens had mijn jongste dochter meer last van darmkrampjes. Maar zij reageerde redelijk goed op – voorzichtige – massage-bewegingen over haar buikje. Viel ze vaak in slaap. Maar vind het altijd lastig hoor. Zoveel kinderen, zoveel symptomen en zoveel oplossingen (tenminste, dat laatste hoop ik dan altijd maar ;-)))
Hopelijk heb ik zo een beetje je vraag kunnen beantwoorden.
Groet!
Daniëlle