Door de weken thuis tijdens de intelligente lockdown, ging vooral mijn oudste dochter als een razende door haar boeken heen. Op haar eigen verzoek werd werd ‘De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen’ gekocht. En die valt opeens heel erg in de smaak.
Ik had deze boeken namelijk al eerder geleend van de bieb, maar toen was het nog niet een succes. Haar leesniveau was nog niet goed genoeg. En als voorleesboek werkte dit boek niet helemaal. Het was overduidelijk nog even een stap te ver.
Hindert niets. Soms moet je kinderen gewoon even lekker de tijd geven.
Tot ze veel beter begon te lezen en van vriendinnetjes en klasgenoten hoorde dat dit ‘echt wel’ een geweldig boek was. Nog beter? Er waren heel veel delen van. En dus vroeg ze een paar weken terug of ik ‘m voor haar wilde halen. ‘Ik denk dat ik ‘m nu wel heel leuk vind.’
Top. Ik ook.
Besteld
Ik heb ‘m besteld bij de lokale boekhandel. Samen met een thriller voor mij en een geweldig zoekboek met prinsessen en eenhoorns voor de jongste dochter, want als je een vijfjarig meisje bent, wil je blijkbaar een boek met prinsessen en eenhoorns. Ook goed.
De volgende dag kon ik de boeken al ophalen.
De Waanzinnige Boomhut van 13 verdiepingen
Maar weer even terug naar ‘De Waanzinnige Boomhut’ van Andy Griffiths en Terry Denton. want misschien heb je geen idee waar dit boek over gaat.
Dit is echt een goed boek voor jonge lezers, Denk aan veel humor, lekker overzichtelijke teksten en nog meer geestige tekeningen.
In dit boek draait het om een boomhut van Andy en Terry. En inderdaad, dat zijn ook de voornamen van de auteurs. Maar dit is een boomhut uit je wildste dromen. Er is een bowlingbaan, mensetende haaien, een geheim laboratorium en een snoepjesmachine die je overal volgt en snoepjes in je mond schiet als je trek hebt.
Andy en Terry beleven er de dolste avonturen, want in hun boomhut is ALLES mogelijk! Nog leuker? In de delen die erna verschenen, komen er telkens verdiepingen met allerlei gekkigheid bij.
Wat maakt het boek zo leuk?
En nu leest mijn oudste dochter iedere avond vrijwillig het boek. Ze vindt ‘m super. Ik vroeg laatst aan haar wat er nu zo leuk was aan ‘De waanzinnige boomhut. Want het is toch altijd goed om aan de doelgroep zelf te vragen wat ze nu leuk vinden aan een boek. Vooral omdat-ie eerder iets te hoog gegrepen was.
Dat was-ie nu niet meer.
Het antwoord was helder: ‘Het voelt heel feestelijk en er zitten superveel dingen in. Zoals mensetende haaien, een spelletjeskamer, een bowlingbaan en allemaal andere gekke dingen. De tekeningen zijn ook nog eens heel grappig en de mensen die erin zitten, zijn ook grappig. IK WIL OOK IN ZO’N BOOMHUT WONEN!’
En dat is misschien wel het aantrekkelijkste aan dit boek: de fantasie van de auteurs sluit helemaal aan bij de fantasie van de doelgroep. Ze willen allemaal wel in zo’n grappige boomhut wonen.
Meerdere delen
Nadat ik een paar bladzijden had gelezen, wilde ik er zelfs in wonen. Geen wonder dat het zo’n succes is. Er volgden dan ook meerdere delen. In Nederland zijn we dan ook al aanbeland met het negende deel. Inmiddels heeft-ie 117 verdiepingen.
Lees: we kunnen nog wel even vooruit.
Gelukkig maar dat de bibliotheken weer open zijn. Kan ik misschien opnieuw een tweede keer daar de andere delen halen. En anders weet ik weer de lokale boekhandel te vinden.
Geef een reactie