Jullie weten inmiddels dat ik fan ben van de kookboeken van Jamie Oliver. Zo is ‘Jamie in 30 minuten’ nog steeds mijn favoriete kookboek, maar kook ik ook uit andere kookboeken van Jamie Oliver. En dat gaat ongetwijfeld ook gebeuren met de nieuwste van Jamie Oliver. Dat kookboek heet namelijk ‘5 ingrediënten – mediterraan.’


5 ingrediënten
En dat komt goed uit, want ik hou van die mediterraanse keuken. Veel groente, beetje pasta, wat vis, een beetje vlees, hartige taarten, een lekker soepje … Ik ben fan. Jamie Oliver ook, want hij en zijn team besloten om een mediterraanse draai te geven aan zijn eerdere kookboek ‘5 ingrediënten.’
Dit boek waarin snel, simpel en gezond koken wordt gepromoot, werd een regelrechte hit. En dat is niet verbazingwekkend in een tijd waarin veel mensen wel willen koken, maar niet extreem veel tijd hebben. Dat had team Jamie Oliver goed gezien. En geen wonder dat er nu dus ook een boek is met een soortgelijke opzet, maar met een mediterrane twist.
Veel recepten
En die opzet pakt goed uit. Het kookboek is onderverdeeld in verschillende hoofdstukken. Dat gaat van salades, soepen, pasta en groenten tot hartige taarten, vis, kip en ander vlees. En natuurlijk wordt het boek afgesloten met de nodige zoetigheid. Ideaal voor de liefhebbers van desserts onder ons. Dat leert veel lekkere recepten op.
Makkelijk
En het zijn ook nog eens makkelijke recepten. Al gaat Jamie Oliver er wel vanuit dat je bepaalde ingrediënten als olijfolie, peper en zout al in huis hebt. Deze ingrediënten rekent hij dus niet bij die vijf.
Maar goed, de recepten dus. Ik was onmiddellijk fan van de robijnrode bulgursalade en die mozzarella-salade is ook een aanrader. Er zijn dus niet alleen recepten met een Italiaanse invloed, maar ook andere landen als Marokko hebben sterke invloed. Dat komt de variatie ten goede.
Zo weet ik zeker dat ik binnenkort de tomatensoep uit de oven maak, staat de razendsnelle pasta met tonijn op het programma, lijkt die courgettetaart met munt mij lekker en krijgt mijn gezin komend week de kip uit de oven.
Al lijken deze recepten mij ook heerlijk. Zelfs de laatste:

Overzichtelijk
Overigens hou ik van de lay-out van de boeken van Jamie Oliver. Het is lekker overzichtelijk, ze worden vergezeld door aantrekkelijke foto’s en het is nooit te moeilijk. Soms zelfs iets te makkelijk. Het recept van ‘bonen op toast’ laat ik dan ook even aan mij voorbij gaan. Om maar wat te noemen. Maar dat hindert niets. Zelfs uit ’30 minuten met Jamie’ heb ik niet alle recepten gekookt.
En dit wordt straks ook een kookboek waar straks weer de omgeslagen bladzijden, vette vingers en andere aanwijzingen in staan. Heeft Jamie Oliver weer goed gedaan.
‘Jamie Oliver: 5 ingrediënten – mediterraan’ is nu verkrijgbaar in de boekhandel
Geef een reactie