Kruidnoten maken. Het wordt zo langzamerhand een traditie hier. Eerst deed ik het nog met gezonde tegenzin, maar inmiddels heb ik meer ervaring. En zien ze er steeds meer uit als – wel ja – kruidnoten. Al heeft een moeder van een vriendinnetje een wel heel handige oplossing gevonden.
Zelf maken
Want ja, ik heb al een keer kruidnoten gemaakt. Kant-en-klaar deeg leek mij super handig, maar bij iedere supermarkt was het niet meer te vinden. Dan maar op de ouderwetse manier (dank je wel Laura’s Bakery) ze maken. En dus waren de meiden en ik in de weer met zelfrijzend bakmeel, basterdsuiker, zout, speculaaskruiden, boter en melk.
Het ging best goed. Na het bakken zagen ze er best wel uit als kruidnoten. En ze smaakten ook zo.

En dat kant en klare deeg dan?
Maar intussen had ik al met een moeder van een vriendinnetje van de oudste afgesproken dat we elkaar op de hoogte zouden houden waar dat kant en klare deeg te koop was. Wel zo handig. Alleen was het overal uitverkocht. Totdat bleek dat een bakker hier in de stad kant-en-klaar deeg verkocht. Tenminste, dat vertelde de moeder vanochtend op het schoolplein. ‘Heb ik gehoord, dus ga straks meteen even kijken.’
Dat deed ze. Een half uur later stuurde ze een appje dat ze het deeg binnen had. ‘En ik heb het ook voor jou gekocht.’ De schat.
In oktober kopen
‘s Middags op het schoolplein gaf ze mij het rolletje deeg. Een moeder van een ander vriendinnetje keek toe. We legden haar ons probleem uit toen ze opeens heel hard moest lachen. ‘Sorry, ik ben een van de mensen waardoor het kant en klare deeg al is uitverkocht. Ik ben zelf ook leerkracht en in oktober sla ik zelf al een stuk of zeven tot acht pakken in. En ik ben niet de enige.’
We hebben met z’n drieën heel hard gelachen. Dat was de reden waarom we het niet meer konden krijgen. Het was simpelweg al uitverkocht.
‘We weten wat we nu moeten doen in oktober’ grapte ik nog tegen mijn partner in crime. ‘Of we kunnen gewoon weer naar die bakker gaan. Dat weten we nu!’
Afwisseling
Zo is dat. En anders ga ik ‘t weer op de ouderwetse manier doen. Kost meer tijd, maar ach – ook gezellig. Al ben ik blij dat ik morgen – want dan maak ik ze weer – die rol deeg van de bakker kan gebruiken. Scheelt toch een half uur en een hoop troep. Laat ik het zo zeggen: de afwisseling houdt het leuk.
Bovendien kan het nu. Voor je het weet is het 5 december en zit je daarna weer in de kerstkransen. Dan nog maar eerst een paar kruidnoten. Maakt eigenlijk ook niet uit hoe ze gemaakt worden. Lekker zijn ze toch wel.




Geef een reactie