‘Kook je nog veel uit dat kookboek dat je zo beviel?’ vroeg iemand mij laatst naar aanleiding van dit blog. Ze had het over Het Grote Koken Zonder Pakjes & Zakjes Kookboek dat ik onlangs kocht. Ik kon haar gerust stellen, want ik kook er alleen maar meer uit. Ik begin – niet verder vertellen – er zowaar plezier in te krijgen.
Moetje
En dat plezier in koken heb ik eigenlijk nóóit echt gehad. Het was een moetje. Hoe makkelijker, hoe beter. Alleen had ik niet door dat je heel makkelijk kunt koken zonder al die pakjes en zakjes. Het is eigenlijk best eenvoudig. Als je maar iemand hebt die je vertelt hoe je dat kunt doen.
Dat doet die Karin Luiten in het Grote Koken Zonder Pakjes & Zakjes Kookboek dus.
Sceptisch
Mijn vriend was in het begin nogal sceptisch. Niet omdat-ie erop tegen was of het niet begreep, integendeel, maar omdat hij dacht dat het weer een gril van mij was. Een eigen pastasaus maken, oké. Maar de rest? Ik kon hem geen ongelijk geven. Zo’n lol had ik eerst niet in koken en dan zou ik nu zeker even lekker gaan koken zonder pakjes en zakjes.
Maar na een paar gerechten was-ie om.
Sterker nog, toen we een paar avonden later toch een pakje gebruikten voor zelfgemaakte nasi, constateerden we beiden dat het ‘best wel’ zout was. Net als de afhaalpizza’s die we later aten. En ja, dat klinkt heel suf. Maar blijkbaar kun je dus best snel gewend raken aan minder zout en die andere bijbehorende dingen in je eten.
Lopen heb je ook niet meteen onder de knie
Nu probeer ik gewoon één voor één de gerechten uit in dat kookboek. Van stamppot en pasta tot een gebraden kip. En het smaakt best oké. Al duurt die bereidingstijd bij mij wel wat langer. Maar hé, het is telkens mijn eerste keer hè? Lopen, fietsen of zwemmen heb je per slot van rekening ook als mens niet meteen onder de knie.
Tenminste, dat hou ik mezelf maar voor. Anders wordt het ook weer zo’n sneue toestand.
Quiche Caprese
Maar ooit komt er een tijd dat ik die gerechten in een handomdraai maak. Wat zeg ik, ik ben al bezig om kerst gerechten uit te zoeken. Zo krijgt mijn beste vriendin die vegetarisch is, een heuse quiche caprese op derde kerstdag. Dat gerecht ga ik alvast oefenen volgend weekend. En nee, dat vindt mijn vriend helemaal niet erg.
Droge bonen
Ik moet alleen nog ergens een quichevorm en droge bonen ( waar koop je die ook alweer) vandaan plukken. Want dat is wel een dingetje: opeens heb je verrekt veel extra dingen nodig die je nooit gebruikte. Denk quiche-vormen, allerhande kruiden, mixers en allerlei ander leuk keukengereedschap. Gelukkig was mijn schoonmoeder zo lief om mij een kookboekstandaard op Pakjesavond te geven. Dat scheelt in ieder geval weer vieze vingers in dat boek.
En in andere kookboeken, want ik heb de smaak te pakken. Er gaan meer van die makkelijke kookboeken opengeslagen worden. Ik word nog wel eens een keukenprinses. Ooit. Ergens in 2019 ofzo. Als ik weet waar ik die droge bonen kan kopen.





Klinkt goed! Heb best een aantal kookboeken maar deze klinkt erg goed, vooral als het niet al te veel (extra) werk is. Die gaat om mijn verlanglijstje met Kerst!
Doen! Als je snelle, makkelijke gerechten zoekt voor bijvoorbeeld door de week, is dit ideaal!