Een tijdje terug riep ik dat ik weer serieuzer wilde gaan koken. Geen pakjes, geen zakjes en vooral verse ingrediënten. Ik ben d’r nog niet, maar ben wel op de goede weg. Met dank aan het kookboek Jamie in 30 minuten dat op dit moment mijn absolute favoriet is.
‘Spinazietaart’
Best geinig gezien ‘t feit dat ik een paar jaar terug de kookboeken van Jamie Oliver alleen maar leuk vond om door een raam te gooien. Bij wijze van spreken dan. Teveel ingredienten, teveel handelingen … Ik werd er moe van. Waarom weet ik nu eigenlijk ook niet. Zo moeilijk zijn die gerechten niet. En als je ze een paar keer hebt klaar gemaakt bereid je ze binnen de spreekwoordelijke handomdraai.
Het begon allemaal met een taart van filodeeg met feta en spinazie die ik ook wel liefkozend mijn ‘spinazietaart’ noem. En juist dat recept komt uit ‘Jamie in 30 minuten’ zo vertelde de schrijfster van een blog waar ik het recept vandaag plukte.
‘Jamie in 30 minuten’
Ik bedacht mij dat er dan misschien wel meer fijne recepten in zouden staan. Gelukkig kreeg ik ‘m tijdens kerst cadeau (heel verstandig van die kerstman) en kon ik meteen aan de slag. Want ‘Jamie in 30 minuten’ is superhandig.
Het doel is duidelijk. Binnen een half uur een volwaardige heerlijke maaltijd – hoofdgerecht, groente en dessert – serveren. Daarom is dit kookboek iets anders ingedeeld. Je vindt nu op iedere pagina – de bijbehorende pagina is gelardeerd met prachtige foto’s van die gerechten – een menu. Dan gaat-ie je stap voor stap door het recept nemen, zodat je inderdaad ook binnen een half uur klaar bent.
Maar je kunt natuurlijk ook meerdere gerechten met elkaar combineren. Of maar een gerecht uit het menu maken.
Keukengereedschap
Een kanttekening? Hij gaat er wel vanuit dat je alle ingrediënten klaar hebt staan en dat je gebruik maakt van bijvoorbeeld een keukenmachine en ander handig keukengereedschap waardoor je niet tien minuten kwijt bent aan hakken. In het begin van het boek heeft-ie dan ook een lijst gemaakt van allerlei keukengereedschap dat het koken zoveel makkelijker maakt. Overigens spreken veel dingen op die lijst voor zich. Hallo snijplank en flesopener. Al wil ik nu wel een pureetang en een fijne handrasp.
Maar ach, die komen er ooit wel.
Fijne recepten
Maar het gaat natuurlijk ook om die gerechten. En inderdaad, die zijn net zo lekker als ‘mijn spinazietaart.’ Zo is er veel aandacht voor pastagerechten met bijpassende groente (check even die rommelige zomerpasta met kruidige salade of de natte paddenstoelenrisotto, spinaziesalade en kwarktoetjes). Maar er os ook aandacht voor curry’s, heerlijke tomatensoep, een fijne kippastei met zoete wortelpuree, kip, vis, supersnelle hachee tot lam met een groenteschotel.
Moeilijk kiezen
Het is moeilijk kiezen. En door de uitleg ook nog eens supermakkelijk om te maken. Ook maakt Jamie Oliver geen gebruik van pakjes en zakjes en kiest-ie voor verse ingrediënten. Met als resultaat dat het – vooral door de extra groente – ook nog ‘ns gezond is.
Mijn kinderen zal het boeien, maar ze eten het wel op. Nou ja vooruit, soms de helft dan.
Maar wel één van de redenen waarom dit mijn absolute favoriete kookboek van dit moment is. Jamie en ik komen d’r wel. Ook zonder pakjes en zakjes.
Afbeelding: Bol.com








Geef een reactie