Ik ben een paar keer zwanger in ‘t vliegtuig op vakantie gegaan. Tijdens mijn eerste zwangerschap was dat Ibiza en tijdens de tweede was ‘t Mallorca. Daar hebben ze nu een naam voor: babymoon.
Babymoon
Maar wat is dan precies een Babymoon? Nou, dat is nog even chillen met zijn tweeën, voordat de baby geboren wordt. Steeds meer aanstaande ouders gaan op zo’n babymoon, een soort honeymoon maar dan met een zwangere buik. Nog even bijslapen en lekker uitrusten voor de grote bevalling.
Is best fijn.
Maar goed, met een zwangere buik op vakantie gaan én vliegen is niet altijd praktisch. Al hebben de mensen van Cheaptickets.nl een paar tips. En ja, ik mocht die tips overnemen.
Komen ze dan:
1. Wat is de beste reistijd voor zwanger vliegen?
In het tweede trimester, zo tussen de 13 en 28 weken, is reizen het meest relaxed als je zwanger bent. De misselijkheid is vaak een stuk minder en je voelt je fitter. Ook zit je zwangere buik nog niet heel erg in de weg.
2. Mag je zwanger vliegen?
Tot de 28e week van je zwangerschap kan je probleemloos vliegen. Check wel even met je verloskundige of het voor jou verstandig is om op reis te gaan.
De verloskundige verstrekt ook de zwangerschapsverklaring, ook wel een ‘fit to fly’ verklaring genoemd. Neem deze altijd mee als je op reis gaat. Het kan zijn dat je de verklaring moet laten zien bij het inchecken op het vliegveld.
Neem ook een kopie van je zwangerschapskaart mee. Mocht je onverhoopt in het ziekenhuis of bij de dokter belanden, dan kan de plaatselijke dokter alle gegevens rondom jouw zwangerschap inzien.
Of je na 28 weken wordt toegelaten op een vliegtuig, verschilt per vliegtuigmaatschappij Verdiep je dus van te voren goed in de regels om problemen te voorkomen.
Na 36 weken bij een eenling en na 34 weken bij een meerling, mag je met geen één maatschappij meer vliegen. Let ook goed op hoeveel weken je bent als je terug vliegt. Je wil natuurlijk niet vast komen te zitten in het buitenland, omdat je niet meer wordt toegelaten.
3. Beste bestemmingen voor een babymoon?
Chillen op het strand van Curaçao klinkt heerlijk, maar bedenk je wel dat je daarvoor ruim 10 uur achter elkaar in een vliegtuig zit. Een bestemming die niet te ver vliegen is, Frankrijk, Italië of Spanje, is soms wat praktischer.
4. Welk hotel voor babymoon?
Comfort is key tijdens je babymoon. Niemand wordt vrolijk van een krakkemikkig bed met doorgezakt matras, maar als je zwanger bent heb je nóg meer behoefte aan een lekker bed. Kies je hotel dus zorgvuldig uit of kies voor een accommodatie die compleet is ingericht op de behoeften van zwangere vrouwen.
Let er ook goed op dat jouw hotel niet te ver bij een ziekenhuis vandaan ligt. In de meeste grotere steden is er een goed ziekenhuis te vinden, maar in de middle of nowhere wil je niet riskeren dat de weeën al gaan beginnen.
5. Hoe bescherm je jouw zwangere buik tegen de zon?
Smeren, smeren, smeren is het advies voor zwangere vrouwen. Stop een zonnebrandcrème met minimaal factor 50 in je koffer, want je huid is tijdens je zwangerschap een stuk gevoeliger. Door jezelf goed in te smeren verklein je ook de kans op een zwangerschapsmasker, verkleuringen van de huid in het gezicht. Zoek regelmatig de schaduw op, zeker tijdens het middaguur, en zorg daarnaast dat je veel water drinkt om uitdroging te voorkomen.
6. Hoe verzeker je jezelf als je zwanger bent?
Je hoopt natuurlijk dat alles soepel verloopt maar als zwangere vrouw loop je wat meer risico dan normaal. Sluit dus een goede reis- en annuleringsverzekering af voor jouw babymoon vakantie, zodat je niet voor eventuele onverwachte kosten op hoeft te draaien.
Maar geniet er vooral van. En pak die rust. Je gaat ‘t nodig hebben.
Afbeelding: © Baronoskie ID 5374129 | Dreamstime Stock Photos
© 2018, Danielle Spoelstra. All rights reserved.
Geef een reactie