De laatste jaren kook ik veel uit de kookboeken van Jamie Oliver. Het zal jullie dan ook niet verbazen dat ik zijn nieuwste kookboek – Veg – aan mijzelf cadeau heb gegeven. En mensen, hier staan weer heerlijke gerechten in. En ze zijn ook nog eens vegetarisch.
>> Eens kijken of ik deze recepten kan combineren met de recepten uit twee andere favoriete Jamie Oliver kookboeken: Jamie’s Food Fight Club Weekend Kookboek en Jamie in 30 minuten.

En nee, ik ben geen vegetariër. Overigens ben ik ook geen grote vleeseter. Met steaks doe je mij geen plezier, maar een stukje kip of een gehaktbal gaat er wel in.
Bovendien hou ik heel erg van groente. Lees; ik eet af en toe wel eens een avond vegetarisch. Vind ik echt lekker.
Enter ‘Veg’ van Jamie Oliver.
Veg
Want zoals we van Jamie Oliver gwend zijn, vind je in Veg ook weer simpele en heerlijke recepten voor iedereen. Het verschil? Dit maal is alles bereid met groente en zonder vlees of vis.
Overigens schreef Jamie Oliver het boek al acht jaar geleden, maar toen was de tijd er nog niet helemaal rijp voor. Maar in een periode waarin steeds meer mensen bewuster en gvarieerder eten, valt ‘Veg’ nu wel in de smaak.
Overigens hoef je van vriend Jamie echt niet geheel vega te eten. Wat jij wil. Of je nu voor één of meer vleesvrije dagen per week gaat, helemaal vegetarisch kookt, of gewoon nieuwe ideeën wilt opdoen? Dit boek is daarvoor hartstikke handig.
Heerlijke recepten
En het moet gezegd: dit boek staat vol met recepten die ik wil maken. Vooral omdat ze variëren van curry’s, soepen, pasta’s, eenpansgerechten tot snacks en zelfgemaakte hummus. Moeilijk zijn ze trouwens ook niet.
Check de inhoudsopgave maar:

En vervolgens krijg je lekkerste recepten voorgeschoteld. Voor sommige recepten (rozenharissa of ingelegde citroen) zul je misschien wel even naar de Oosterse markt of de toko moeten. Al hebben sommige supers het ook al in het assortiment.
Mijn favoriet tot nu toe? De aubergine-lasagne:

Al wil ik deze pasta ook maken:

En dat geldt ook voor deze Thaise bouillon:

Deze recepten voor hummus zijn ook superhandig:

En dan vergeet ik ook nog een lekker recept voor Shakshuka en filodeegtaart. En wil ik de Samosa’s en de vega Moussaka ook nog maken. De mogelijkheden zijn eindeloos. Ik kan hier heel lang mee vooruit. Net als met die andere favoriete Jamie Oliver kookboeken.
Adviezen
Ook leuk? Je krijgt in het boek – vooral in het laatste hoofdstuk – gratis en voor niets adviezen over ingrediënten, vervangende ingrediënten en veganisme. De meeste mensen zullen ‘t allang weten, maar wie weet vind je nog iets nuttigs.
Veg op tv
En Jamie Oliver zou Jamie Oliver niet zijn als-ie niet een bijbehorend tv-programma had opgenomen.
Kijken? Op 10 oktober begint het kookprogramma op 24Kitchen. Kun je meteen kijken hoe de recepten in de praktijk worden gemaakt. Krijg je het enthousiasme van Jamie Oliver er gratis en voor niets bij.




Geef een reactie