In de zomer was ik op een mooie vrijdag aan het rondkijken in een boekhandel toen mijn oog viel op het kookboek ‘Cravings’ van Chrissy Teigen. ‘Hé, is dat niet dat supermodel dat met John Legend is getrouwd en een kookboek heeft uitgebracht?’ Ja dus. Toen móest ik ‘m dus wel kopen.
Een supermodel dat eet?
Want een model dat een kookboek uitbrengt waarin geen ‘skinny’ recepten staan, kan ik alleen maar toejuichen. En hallo, een supermodel dát überhaupt eet? Wow. Maar dat wisten veel mensen al door haar blog en Twitter-account waar ze regelmatig recepten deelt.
Fantastisch.
Geen blad voor de mond
Dat Chrissy Teigen geweldig is, wist ik eigenlijk al. Op social media neemt ze geen blad voor de mond, ze maakt nog wel eens met iemand ruzie en draagt graag provocerende jurken die soms net iets teveel bloot laten zien. Heel erg voor puriteins Amerika, maar voor mij des te meer reden om d’r leuk te vinden.
Cravings
Maar goed, een kookboek is weer totaal iets anders. Hoe zou dat ‘Cravings’ uitpakken? Nou, ik kan je vertellen: bijzonder goed. Dit kookboek staat tjokvol recepten die je bijna allemaal wilt maken. Van heerlijke ontbijtjes, tot fijne salades en het recept van de beroemde Chili con carne van John Legend. En dan die soep met geroosterde tomaten of – ook leuk voor de vega’s onder ons – groentestoof met tortillareepjes.
Geweldig. Ik kan niet anders zeggen.
Thaise recepten
Al heeft het hoofdstuk met Thaise recepten – Chrissy’s moeder komt uit Thailand en is ook nog briljant in de keuken – een speciaal plekje in mijn hart verovert. De Pad Krapoa ga je niet vergeten, ik beloof ‘t. Op een goede manier, that is. En het is nog eens makkelijk klaar te maken ook.
Gehaktbrood!
Chrissy houdt namelijk niet van ingewikkelde recepten met treinwagons vol met ingrediënten. Ze wil gewoon lekker eten. Net als de rest van de mensheid. Kijk. Dat begrijp ik. En trouwens iedereen die een recept heeft voor gehaktbrood – in dit geval spicy gehaktbrood met Italiaanse worst – verdient wat mij betreft een medaille.
Hilarische teksten
Maar ‘Cravings’ heeft nog een groot pluspunt. En nee, dat zijn niet alleen de foto’s waar de meeste mannen heel lang naar zouden kijken (voor de vrouwen is er John Legend), maar dat zijn vooral de hilarische teksten waarmee ze een gerecht introduceert.
Ook hier neemt ze geen blad voor de mond. Neem het laatste deel van haar intro over een – echt waar – kazig kaasloos roerei:
(…) Zet dus een barkruk naast je fornuis en roer naar hartenlust terwijl je naar The Real Housewives kijkt. (Ik bedoel, ik kijk niet naar die onzin .. Ik bedoel, wie is er nou geïnteresseerd in Dorinda en Vicky en Tamara en haar sportschool en Briana’s baby en de Gone with the wind-geweldige Kenya en Kim met haar agressieve hond. Ik heb nog nooit in mijn leven een aflevering gezien.
Of maak kennis met de romig gebakken eieren met parmezaan.
‘Ik maak deze eieren altijd met brunch.(Zullen we gewoon eerlijk zijn over brunch? Het is een vroeg alcoholmomentje. We beginnen ‘s ochtends al met zuipen.’)
De Cajun Catfisch is naast heerlijk, ook waanzinnig grappig:
‘Ik weet hoe walgelijk dit klinkt. Zelfs ik vind het walgelijk klinken. Telkens wanneer ik deze persoonlijke favoriet op Instagram plaats, krijg ik 60 procent ‘GOALLLLLLLLLS <3<3<3′(oké, ik vind het ook heerlijk, maar catfish – meerval – zou nooit een doel in je leven moeten zijn. Maak gewoon wat meerval, dat is een prima bereikbaar doel.)
Waarom hebben jullie zo’n hekel aan deze vis? Komt het omdat het zulke afzichtelijke dieren zijn die alleen maar modder eten? Jemig, wat heb jij snel een oordeel klaar. Ehhhhhh…. ik prijs dit recept geloof ik niet goed aan.
Ik ben gek op deze vis. Je kunt hem nauwelijks te gaar maken, tenzij je echt een sukkel bent, en het is een sappige vis, die tegelijkertijd vlezig en licht is. Ik zou trouwens zelfs een hoed eten als die met mijn cajunkruiden waren bedenkt.’
Vervolgens krijg je weer recept voor cajunkruiden. Of voor de perfecte tomatensaus.
Een boek om van te smullen
Cravings is dan ook een boek om van te smullen. Met héérlijke recepten. En die je ook laat lachen. Zeg nou zelf: hoe vaak gebeurt dat nou met een kookboek? De meeste kookboeken zijn do-de-lijk saai. Maar Cravings zeker niet, vandaar ook de uitstekende reviews op Bol.com en Amazon.
En ik? Ik ben blij dat ik het boek heb gekocht. Afgezien van ‘t kookboek ‘Beter wordt het niet’ van Anthony Bourdain (maar daarover meer in een later blog) heb ik in tijden niet zo hard gelachen om een kookboek. Al vind ik die recepten nog het meest briljant. En nog goed en lekker ook. Heeft Chrissy goed gedaan. Some girls have it all. Niet meer dan terecht.
‘Cravings’ van Chrissy Teigen kost 24,99 en is nu verkrijgbaar in de (online) boekhandels.




Geef een reactie