Ik hou van koken. En ik was gehecht aan mijn gasbranders waarop ik allerlei gerechten kookte. Tot we een nieuwe inductie kookplaat kregen. Ik geef het toe: ik heb even op dat ding gescholden. Maar inmiddels zijn we vrienden. Soort van …
Best handig, zo’n inductie kookplaat
Want ja, iedereen weet natuurlijk wel ‘dat we van het gas af moeten.’ Iets met duur gas en duurzaamheid. Bovendien hebben we zonnepanelen op het dak, dus dan is elektrisch koken ook best handig. Dat vond mijn vriend ook en hij bestelde zo’n inductie kookplaat. Met hulp van een vriend die daar verstand van heeft.
Onverwacht snel geïnstalleerd
Een familielid van vriendlief bleek er nog meer verstand van te hebben en hielp mee met de installatie. Op een zondagmiddag toen-ie onverwacht tijd over had. Super natuurlijk. Alleen had ik er even geen rekening mee gehouden dat er geboord moest worden, dat er enorm veel stof zou opwaaien en dat ik dat allemaal schoon moest maken.
Maar ach, de kookplaat was lekker snel geïnstalleerd.
De maandag erna heb ik de hele dag de keuken geboend. Net zo lang tot-ie weer glansde. Dat was het makkelijke deel.
Aangebrande hamburgers
Daarna moest er nog gekookt worden. Zo bakte ik onder meer hamburgers. En nee, ik had natuurlijk niet de handleiding gelezen. In plaats daarvan werden de hamburgers gebakken op standje 12. Ik kan je vertellen, dat moet je niet doen. De keuken stond blauw. Mijn dochters lagen dan weer blauw van het lachen. ‘Gaat nog niet zo lekker mam!’
Ik was er klaar mee. Had ik net de keuken schoon geboend vanwege de installatie van de nieuwe kookplaat, kon ik er niet mee omgaan. Net wat voor mij. Al had het natuurlijk wel geholpen als ik even die handleiding had doorgenomen.
Maar goed, de aanhouder wint. Ik heb de handleiding doorgebladerd, rustig gekeken naar hoe ik het moest koken en wat tijd – en geduld – uitgetrokken voor het koken. En mensen, het lukte. Mijn pasta met gehaktballen bleek goed te doen. Net als de kip en de spinazie voor mijn spinazietaart.
Stiekem ben ik nu heel blij met de nieuwe inductie kookplaat. Het koken gaat zelfs veel sneller dan ik gewend was en dat is – laten we eerlijk zijn – altijd een voordeel. Ik mis mijn gasbranders dan ook niet meer. Vanavond maar eens hamburgers bakken. Wedden dat de keuken nu niet blauw staat?
Geef een reactie