Er is één chef in deze wereld waar ik ieder kookboek van koop. En dat is Jamie Oliver. De reden? Ik kook altijd ontzettend veel recepten uit zijn kookboeken (behalve uit ‘Superfood’. Dat was geen succes) Ik heb zo’n vermoeden dat dit ook het geval kan zijn met zijn nieuwste kookboek. Maak kennis met ‘EEN: simpel en lekker uit 1 pan.’

Fijne kookboeken van Jamie Oliver
Mijn verzameling van Jamie Oliver kookboeken wordt dan ook steeds groter. Vooral omdat de recepten niet al te ingewikkeld zijn, de ingrediënten goed zijn te verkrijgen en omdat de uiteindelijke gerechten superlekker zijn. Zo maak ik nog steeds de spinazietaart uit 30 minuten met Jamie (sowieso mijn favoriet), kook ik graag vegetarische gerechten uit Veg en ga ik deze winter weer de kip-gerechten maken uit ‘Samen.’
EEN
Al kan het zomaar dat ik voor de kip-gerechten zomaar ‘EEN’ ga openslaan. De gedachte achter dit kookboek is dat je alle gerechten in één pan kunt maken. Lees: lekkere simpele gerechten uit één pan. Geen gedoe, minder afwas. Hou ik van. Zeker als ik op een doordeweekse dag kook en de één terugkomt van volleybal, de ander nog een toets moet leren en mijn vriend weer aan het werk gaat in de tuin. Heb ik gewoon geen zin in ingewikkelde gerechten.
Fijne recepten
Nou, daar hebben Jamie Oliver en zijn team dus rekening mee gehouden. Zo beginnen we in het eerste hoofdstuk met koekenpanpasta. Ideaal, want hier eten we véél pasta. En die recepten zijn ook nog eens lekker. Al doet-ie wel erg veel met verse lasagnevellen. Maar goed, ik moet iets hebben om over te zeuren.
Dan komt de geniale groente aan de beurt. En ik weet zeker dat ik in de winter de winterse salade met rode kool en geitenkaas ga maken. Mijn eerste favoriete hoofdstuk is kip. Vooral omdat hier er veel kip doorheen gaat. Zo ga ik dit weekend de gebraden kip met rozemarijn maken en staan de cajun kip en de gebraden kip met miso ook nog op de verlanglijst. Ook de hoofdstukken over eieren (heerlijke shakshuka varianten) en burgers en tosti’s zijn ook de moeite waard.
Al vind ik het hoofdstuk over vis mijn andere favoriet. Ik wil alle recepten maken. Denk aan geurige visstoof, viskoekjes, omgekeerde vispastei, teriyakigarnalen, panpastei met zalm en garnalen … Het ene recept is nog lekkerder dan het andere.
Dan is er ook nog een hoofdstuk over vlees. Denk aan recepten met steak, spareribs en lamsvlees. Nu moet ik bekennen dat ik niet heel erg van dat type vlees hou, maar ik denk dat mijn vriend zomaar die recepten met lam wil maken.
Natuurlijk is er ook een hoofdstuk over toetjes en taartjes. Vooral de blondie cake gaan we binnenkort maken. Samen met mijn oudste dochter die heel erg houdt van bakken. En daar kun je per slot van rekening nooit vroeg genoeg mee beginnen.
Voor de thuiskok die het makkelijk wil houden
Dit is dan ook echt een kookboek voor de thuiskok die het graag makkelijk wil houden. De ervaren koks die graag wat uitgebreider willen koken, kunnen zich beter wenden tot andere kookboeken. Maar dat is helemaal niet erg. Ik vind dit kookboek héél geschikt als je weinig tijd hebt, maar toch iets lekkers wil voorschotelen dat – ook niet onbelangrijk in een gezin met kinderen – iedereen lust.
Heeft Jamie Oliver toch weer goed gedaan.
‘EEN’ van Jamie Oliver is nu verkrijgbaar en kost 32.50




Geef een reactie