Een tijdje terug was ik in mijn favoriete boekhandel. En gelukkig net op het goede moment, want er was een opruiming bezig. Eén van de boeken die voor een zacht prijsje weg ging, was ‘Slow ‘ van Georgina Hayden. Ik had geen idee wie ze was, maar dat kookboek zag er goed uit. En dat voor een tientje. Ik kan je vertellen: ik ben héél blij dat ik ‘m heb gekocht.
Georgina Hayden
Eenmaal thuis na die aankoop heb ik de naam Georgina Hayden gegoogled. En wat bleek? Zij is van grieks-cypriotische afkomst, woonde vroeger boven het restaurant van haar grootouders (haar oma’s zijn nog altijd een bron van inspiratie) en werkt als foodstylist al jaren nauw samen met de onvolprezen Jamie Oliver aan onder meer zijn kookboeken. Zij is een grote in die wereld. Niet voor niets is ze ook verantwoordelijk voor populaire kookboeken als Nistisima.
Slow
‘Slow ‘ is dan weer één van haar eerdere kookboeken. Al is de aanleiding om dit te schrijven een verdrietige. Na het overlijden van haar baby, vond zij uiteindelijk troost in het maken van eten. Zoals ze zelf schrijft: ‘koken werd een vorm van therapie.’ Uiteindelijk kreeg ze weer routine, keerde het vertrouwen een beetje terug en kreeg ze weer plezier.
Geweldige recepten
Ondanks deze verdrietige gebeurtenis, zie je het plezier wel terug in dit kookboek. De recepten zijn heerlijk, prachtig en veel vallen in de categorie ‘comfort food. ‘ En laat ik nu net houden van comfort food. Maar voor je die recepten inziet, krijg je eerst nog tips, trucs en boodschappen. Vervolgens gaan we door met ontbijtgerechten en die zijn lekker. En dat zegt iemand die net eens houdt van ontbijt. Denk aan een heerlijke Bombay omelet en menenem (nog het best te vergelijken met shakshuka). Ik kan je vertellen: het zijn echt lekkere recepten. Al bewaar ik ze voor het weekend als ik meer tijd heb.
Daarna hebben we een hoofdstuk over eten uit een kom. Vind ik ook al zo fijn. Ook omdat dit vooral comfort food is dat je blij maakt. In dit geval werd ik blij van de bloemkoolsoep met kokos en ras-el-hanout. Al is de kippensoep met matzeballetjes ook heerlijk.
Je hebt ook geluk met dit boek als je van ‘snel en licht’ houdt. Vooral de honingkip met pruimen is een aanrader. Het hoofdstuk ‘Slow en Troostrijk ‘ is mijn favoriet. Dit is voor de dagen dat je geen zin hebt om het huis te verlaten en lekker te lezen. Vooral die visstoof is lekker. Net als die slow kip rendang met kruidige rijst. En als je nog groentegerechten zoekt? Dan zit je goed in het hoofdstuk ‘veelzijdige groentes. ‘ Mijn favoriet? De tomatensalade met een twist. Al zijn de harissawortels ook fijn.
Het laatste hoofdstuk is gewijd aan bakrecepten. Nu ben ik daar niet écht fan van, dus dat laat ik aan mij voorbij gaan, maar de recepten zien er dan wel weer mooi uit. Georgina Hayden is niet voor niets ook nog eens foodstylist.
Dit is dan ook een kookboek om van te smullen. En dat voor een tientje. Ik moet eens vaker in de boekhandel kijken als er wordt opgeruimd.
Geef een reactie