Een kookboek dat de winnaar van de vakjury van het kookboek van het jaar 2021 wordt? Nou, dan moet het wel een goed kookboek zijn. En dat is Bistro Manon van Manon Proper zeker. Vooral omdat ze alle gerechten heeft toegespitst op gezinnen. Kijk, daar hou ik van.
>> Ook Samen Eten van Jamie Oliver heeft veel gerechten voor het hele gezin

Bistro Manon
Manon Proper weet namelijk wat het is om een groot gezin te hebben. Zij runt elke dag een soort mini-bistro voor zeer kritische vaste gasten: haar twee- én drieling. En zij eten ook nog eens van jongs af aan al smaakvol mee en zijn ware lekkerbekjes.
Wow.
Maar verwacht geen speciaal kookboek dat wonderen verricht voor gezinnen met jonge kinderen, maar heeft als doel het delen van recepten die lekker, gezond, toegankelijk én praktisch zijn. En bovendien flexibiliteit in de keuken bieden.
Klinkt goed toch?
Hoofd- en bijgerechten
Praktisch is het ook, want ‘Bistro Manon’ biedt hoofd- en bijgerechten: je kiest het hoofdgerecht dat je die avond wilt eten en vervolgens kun je eindeloos variëren met passende bijgerechten. Met deze flexibele opzet kun je met betrekkelijk weinig moeite toch iedere dag iets anders op tafel zetten.
Denk aan Marokkaanse gehaktballetjes met saffraanrijst of kies voor couscous. Serveer daarbij gegrilde courgettes of een komkommersalade. Maak een Indiase curry met gekookte rijst. Ook lekker met naanbrood of raita. Naast de (internationale) receptuur geeft Manon tips over de voorraadkast, slimme kooktechnieken en diverse basisrecepten.
Geen fijnproever
Nu moet ik bekennen dat ik gezegend ben met een vriend die eigenlijk alles eet (behalve als het te maken heeft met andijvie) en een oudste dochter die best veel lust (behalve champignons). Maar mijn jongste dochter? Drama. Zij zou het liefst alleen maar kipburgers, frikandellen en patat eten. Het is een wonder dat ze dol is op boerenkool en dat ze de laatste tijd wortelen, rijst en vis (ja, dat dan weer wel) begint te eten.
Laat ik het zo zeggen: een fijnproever is het totaal niet. Zelfs niet als ik haar laat mee helpen met het bereiden van gehaktbrood.
Is het wat?
Mijn grote vraag was dan ook of mijn kinderen de gerechten uit dit boek ook lekker zouden vinden. Ik ben gaan koken en bij mijn oudste dochter viel de milde curry in de smaak ( oh, dit is niet eens heel pittig, riep ze nog). Al vond mijn jongste dochter dat niet lekker. De Marokkaanse gehaktballen en de rendang vielen wel in de smaak bij mijn vriend en oudste dochter, maar bij mijn jongste dochter niet. Wat ze wel lekker vond? De pizza varianten,. En de pasta bolognese.
Het is een kleine stap vooruit. Ze lust tenminste iets.
>> Bekijk hier het inkijkexemplaar
Handig
En het moet gezegd: dit is verder wel een handig kookboek. De uitleg is helder en praktisch, Manon vertelt je precies wat je wel of niet nodig hebt of hoe je iets – pizzadeeg, ik noem maar wat – kan bereiden. Toch redenen genoeg om meer recepten uit dit boek te maken. Ik snap nu waarom het Kookboek van het Jaar is geworden.
Bistro Manon van Manon Proper is verkrijgbaar bij de boekhandel
Geef een reactie